Toen in 2008 bekend werd dat de stemcomputer tot nader order in Nederland niet zou worden ingezet, ontstond bij VB&VH al snel het idee om het ultieme stemhokje te ontwikkelen; dit ter vervanging van de bestaande zware houten versies.
Onze afdeling R&D heeft toen, samen met externe partners, deze handschoen opgepakt om in eigen beheer deze ontwikkeling vorm te geven.
Ondertussen werden tevens de commerciële afzetmogelijkheden onderzocht.

Onze oplossing

Tezamen met onze strategische partner Fabrique3D en producenten in het Verre Oosten hebben wij de haalbaarheid van het stemhokje onderzocht en via prototyping en engineering een productie-gerede versie gerealiseerd.
Inmiddels was duidelijk dat vele Nederlandse gemeentes geïnteresseerd waren in het product.
Product-specificaties: overeenkomstig het Kiesbesluit Artikel J5; lichtgewicht 16 kg; tot gering formaat inklapbaar; verstelbaar schrijfblad (ook geschikt voor stemmers met een lichamelijke beperking); draadloze LED verlichting.
Naast Nederland bleek er ook een grote interesse in België, Frankrijk, Duitsland en de UK , maar ook wereldwijd; hierdoor zijn er inmiddels ruim 45.000 ultieme stemhokjes geproduceerd en geleverd.
Ter verduidelijking: dit vertegenwoordigt ruim 600.000 kg materiaal en meer dan 3,5 miljoen onderdelen.
Het product heeft inmiddels de GIO erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp verworven, en is ook voorbereid op elektronisch stemmen.
VB&VH is dus klaar voor alle toekomstige verkiezingen, referenda en associatie-verdragen.
Zie hieronder onze demonstratie-video.