Op de Wilhelminapier in Rotterdam staat het grootste gebouw van Nederland.
Ontworpen door Rem Koolhaas, met de toepasselijke naam De Rotterdam.
Kantoren, een hotel en appartementen; 3 torens van 150 meter hoog, 44 verdiepingen en een totaaloppervlak van 160.000 m².

Onze oplossing

Na zorgvuldige voorbereiding en ontwikkeling, waarbij het in de  juiste kleurstellingen patineren van de messing delen een absoluut hoogstandje was, hebben wij in opdracht van L’ Étoile Properties, de productie en aansluitend de montage ter hand genomen. Omdat in het gebouw al veel messing tinten waren toegepast was de uitdaging om dit ook terug te laten komen in de bewegwijzering .
Uiteindelijk zijn de messing delen in 3 tinten gepatineerd (een uiterst delicaat proces) en daarna voorzien van de verwijzingen. Deels rechtstreeks op het messing en deels met afstandsbussen zoals bij de staande zuilen en plafondkolommen.
Hiervoor zijn speciaal metalen tekstdragers vervaardigd, die de vorm van de letters geheel volgen maar iets terug liggen ten opzichte van de gelaserde teksten die daarop zijn aangebracht.
Een subtiele, fraaie en stevige oplossing, terwijl het geheel optisch juist kwetsbaar oogt.
De staande zuilen (totale hoogte ca 2,85 meter) zijn kunstwerken op zich; qua vorm, materialisatie en techniek.
Het eindresultaat: een unieke wayfinding, zowel in vormgeving als in de technische ‘vertaling’ naar het ontwerp van bureau Customr van Willem van der Sluis.
Samenvattend:
De wayfinding bestaat uit 3 kleurig messing gepatineerde zuilen, plafondkolommen en wandborden met een karakteristieke vormentaal, deels voorzien van in reliëf gelaserde kunststof en vinyl letters.
Talloze digitale prints (in 6-kantige vorm geplot) op wanden en kolommen ( beton proof) wijzen de juiste weg in de parkeergarages van dit immense gebouw.
Ook verlichte gebouwidentificaties aan de buitenzijde maken deel uit van het project; zowel horizontaal als verticaal toegepast met verlichte letters van maximaal 30mm diep.
In totaal bestaat de bewegwijzering uit 260 stuks deels verschillende elementen.